Cu Copilul La Psiholog
Fiecare copil este unic, nu numai prin aptitudinile pe care le are , atât prin modul în care el percepe lumea din jurul lui cât şi prin nivelul propriu de dezvoltare.
Doar cu răbdare și dăruire vom reuși să descâlcim firele încurcate ale sufletului , fire care poate au condus la un comportament necorespunzător. Indicii pentru descâlcire vor fii cuvintele, gesturile, tonalitatea vocii copilului și nu numai. Cu ajutorul acestor elemente vom găsi „firul de aur” care ne va ajuta să observăm toată istoria copilului și să putem interveni în așa fel încât să-l ajutăm în dezvoltarea lui.
Comportamentul inadecvat este doar vârful icebergului, ca psihologi nu este de ajuns să găsim problema și să incercăm să „reparăm” ci să dovedim curiozitate pentru cauzele/factorii care au condus la crearea problemei (firul de aur) și așa vom găsi calea spre rezolvare și vom fi capabili să conducem copilul la „ieșirea din labirint”. Înțelegerea problemelor de comportament și emoționale la copii implică înțelegerea interacțiunilor diferitelor factori, care influențează dezvoltarea copilului.
Creșterea și educarea copilului este tema unei discuții nesfârșite, este ca și rețeta unei bucate culinare, fiecare se jură pe propria rețetă, doar că nimeni nu deține ingredientul secret. Ca psiholog am putut observa de multe ori rezultatul „ingredientului secret” introdus în „rețeta” creșterii copilului de către părinte, însă fără aplicare corectă: fără a observa caracteristicile corespunzătoare etapelor de dezvoltare a copilului. Toți autorii acestor ramuri dedicate creșterii și educării copilului sunt de acord că nu există nici o teorie universal valabilă și capabilă să explice în totalitate comportamentul copilului și al familiei. Talentul psihologului clinician constă în abilitatea de a alege cele mai eficace căi de a aborda problemele copilului și de a ajuta familia să înțeleagă mai bine și să se elibereze de distresul asociat acestora.
Dacă sunteți părinte și nu sunteți siguri de „ingredientul secret ” sau pur și simplu ați pierdut firul de aur care va ajutat în educarea copilului nu ezitați să cereți ajutor. În continuare veți găsi căteva dintre semnele care indică necesitatea de a apela la un specialist. Aceste elemente comportamentale prezentate trebuie să persiste pe o anumită perioadă de timp și cu interacțiune cu alți factori, nu încercați să diagnosticați copilul singur, sunt doar câteva indicii care vă semnalează necesitatea de face o schimbare cu ajutorul primit de către un specialist, când copilul prezintă: acte antisociale ( agresivitate verbală sau corporală, comunicare precară cu adulti- părinți sau educatori); probleme de somn ( doarme agitat, îi trec multe gânduri prin cap înainte de a adormi); vorbește despre sine la persoana II-a si III-a; are personaje imaginare cu care dialoghează; exprimă uneori atitudini sexuale necorespunzătoare; schimbări frecvente în preferințele alimentare, de îmbracaminte sau de jucării; prezintă eșecuri în stabilirea unor relații cu cei de o vârstă; modificări de limbaj; fobii specifice: teama de un animal, de injecții, de a fi singur, de întuneric, de școală; diverse acuze somatice legate de un eveniment (dureri de cap , de stomac , vărsături, scaune diareice), apatie, pavor nocturn (stare de groază provocată de magini terifiante în timpul somnului). Enumerarea nu se termină aici, fiind părinte aveți capacitatea înnăscută de a observa modificările apărute în comportamentul copilui,și dacă considerați că aceste modifcări nu sunt adecvate, nu ezitați să ne contactați.
psih. SZOMBAT ILDIKÓ KINGA